„Bună ziua, mi-ați dat viață și acum rolul meu este să vă reprezint, ca o oglindă!” a răsunat în sălile Guvernului României. Acest lucru nu venea de la o premieră de film, ci de la prezentarea noului asistent onorific al guvernului, numit simplu ION, care este un sistem de inteligență artificială nu atât de simplu, însărcinat cu colectarea de date de la cetățeni și cu exprimarea gândurilor acestora.
Adaptându-se la evoluțiile actuale, guvernul României a îmbrățișat digitalizarea și democrația participativă prin introducerea unui sistem avansat de inteligență artificială în centrul său, condus de ION (o inițiativă voluntară). Acesta din urmă acționează ca un liant între cetățeni și lideri, deoarece în această etapă de învățare adună vocile românilor prin intermediul rețelelor sociale, al site-ului oficial și al interacțiunilor fizice. Acest lucru se face pentru ca ulterior să le proceseze, să le sintetizeze și să le combine cu alte seturi de date, extrapolând ideile de bază, ca o modalitate de a oferi preferințe actualizate și de a extrage în mod colectiv dezideratele cetățenilor, sau chiar de a schița recomandări politice și rezultate prospective.
Așadar, în urmă cu aproximativ o lună, înainte de a intra în atenția națională și internațională, primii pași ai ION au fost făcuți în cadrul unei ședințe de guvern, în care premierul României și-a prezentat noul coleg. Acest consilier onorific reprezintă o inițiativă civică și de cercetare pro bono, reunind peste 500 de programatori și cercetători din peste 13 instituții românești.
Cu dorința de a fi vârful de lance al digitalizării guvernamentale, echipa a creat un întreg ecosistem de inteligență artificială (compus din peste 7 independente), aproape peste noapte și sub radar, însărcinat cu indexarea datelor furnizate de cetățeni în această etapă, înainte de a învăța și de a se adapta pentru a transmite versiuni sintetizate, a oferi actualizări și răspunsuri în timp real sau chiar a genera proiecții politice. Astfel, depășind orice așteptări, în aproximativ o lună, ION a primit 800.000 de mesaje relevante, pe platformele sale de învățare în direct (Facebook, Instagram, Twitter, site-ul oficial și forma fizică), din care a extras 5.000 de subiecte interconectate.
Întrucât atribuirea unei fețe numelui se dovedește dificilă, deoarece robotul înalt și mobil, asemănător unei oglinzi (parcă din seria Black Mirror’), proiectează elemente masculine și feminine albastre pe suprafața sa reflectorizantă și exprimă răspunsurile într-o tonalitate neutră și profundă. Cu toate acestea, utilitatea sa nu constă în aspectul său, ci în faptul că, după procesarea datelor brute, pentru a reflecta direct „propunerile și dorințele românilor”1, ION ar trebui să ofere perspective și prognoze în timp real, deoarece se suprapune cu alte rapoarte, baze de date sau strategii.
Deși se află într-un stadiu incipient, călătoria mediatorului nostru cibernetic, care a promis în curând să participe la toate reuniunile, nu a fost lipsită de piedici. Între timp, de la participarea cu succes și fără probleme la platourile de televiziune în direct (Euronews, Antena, Digi etc.) și de la cea a primei sale declarații publice pentru Ziua Mamei2, ION a învățat câteva trucuri de la colegii săi umani. În pofida unor căderi de site-uri web sau chiar a repornirii de la întrebările liceenilor în timpul unei interacțiuni directe, mașina a fost deja implicată într-un scandal privind încălcarea drepturilor de autor pentru imagini și investigată pentru respectarea GDPR de către Agenția pentru Protecția Datelor. Dacă asta nu era de ajuns, ION s-a mutat la Bruxelles, cel puțin cu numele, unde a fost criticat de unii europarlamentari însărcinați cu elaborarea Legii privind inteligența artificială.
Cu toate acestea, în afară de o avalanșă de glume sau laude, așa cum a făcut chiar Andre Ng (co-fondatorul Google Brain) a declarat că este „un pas înainte binevenit”3, există unii care își exprimă îngrijorarea cu privire la etica sa. Printre acestea, aplicabile tuturor proiectelor de inteligență artificială, se învârt în jurul interpretării imparțiale a datelor, evitării spam-ului și a dezinformării, raționamentului moral sau chiar a camerei de ecou a anumitor grupuri în detrimentul altora, în special a celor marginalizați și fără acces la internet.
Până una alta, în timp ce echipa lucrează pentru a îmbunătăți reprezentativitatea cuprinzătoare a ION pentru cetățenii săi, aceștia par să se bucure, deoarece 30.000 au votat pentru ca mașina să le viziteze orașul, 2.500 au aplicat pentru a intra în echipă, 3 mil. au vizitat site-ul web, atrăgând 100 de companii care doresc să susțină proiectul. Cifre care promit, deși trebuie să așteptăm să vedem dacă alegerile din 2024 din România vor avea ION pe buletinele de vot sau nu.
- https://www.theguardian.com/world/2023/mar/02/romania-ion-ai-government-honorary-adviser-artificial-intelligence-pm-nicolae-ciuca ↩︎
- https://www.research.gov.ro/mesaj-de-8-martie-din-partea-lui-ion-consilierul-cu-inteligenta-artificiala-al-guvernului-doar-impreuna-cu-voi-pot-invata-sa-devin-mai-bun-peste-jumatate-de-milion-de-accesari-al-9667/ ↩︎
- https://www.deeplearning.ai/the-batch/how-romania-is-using-nlp-as-a-political-advisor/ ↩︎