În Premieră la Constanța, în Plină Criză Energetică – Produsele și Sistemele de Smart Energy pot Fii Soluții

Descoperă Adevărul

În Premieră la Constanța, în Plină Criză Energetică – Produsele și Sistemele de Smart Energy pot Fii Soluții

Agenția de dezvoltare regională Sud-Est; Centrul pentru Formare Profesională și Dezvoltare Regională; Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane

În ciuda dificultăților provocate de pandemia de COVID-19 sau de provocările războiului din Ucraina, sectorul energetic, atât la nivel european, cât şi în România, se află în plin proces de tranziţie către „energia verde, curată“. În acest context, atât industria energetică cât și autoritățile publice se confruntă cu provocarea de a decarbona sistemele energetice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a promova surse regenerabile. În același timp trebuie să asigurăm securitatea aprovizionării cu energie electrică la un nivel de cost accesibil pentru consumatorul final. Rolul pe care România şi-l va asuma în abordarea tranziţiei energetice va determina dacă ţara noastră va reuşi să beneficieze de această schimbare sau dacă mai degrabă va suporta costurile acesteia.

România a demarat diverse acțiuni cu scopul de a își crește nivelul de ambiție în ceea ce privește cota de surse regenerabile de energie și obiectivele de eficiență energetică, și are în vedere mai multe măsuri pentru a defini și implementa strategii și politici clare care vizează atingerea obiectivelor asumate.

În acest context de susținere a eforturilor industriei energetice din România în premieră, la Constanța, în luna august, Camera de Comerț, Industrie și Navigație cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța, al Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene al Consiliului Județean Constanța și având drept parteneri media Adevărul și Novus Ordo Media,, organizează un eveniment de tip ”Expo&Talks”, la care își dau întâlnire actorii importanți din zona de business al energiei inteligente și reprezentanți ai autorităților centrale și locale precum și ai mediului academic, pentru prezentarea, analizarea și accesarea celor mai recente inovații in domeniu.

Inițiativa de la Constanța se dorește o platformă utilă de schimb de informații și exemple de bune practici care să poată contribui la dialogul dintre mediul privat și cel public, în contextul potențialului energetic deosebit al județului Constanța și al regiunii Dobrogea. Pe parcursul evenimentului vor avea loc dezbateri pe teme precum sursele de finantare nerambursabile pentru eficiența energetică, digitalizarea și mobilitate urbană durabilă tranziția energetică în domeniul public; eficiența energetică și eficientizarea costurilor companiilor; securitatea energetică și geostrategie

În cadrul SMART ENERGY EXPO, un rol important va fi acordat dezbaterilor publice sub forma unor ateliere de lucru care vor pune la aceeași masă sectorul energetic cu cel public și mediul nonguvernamental și cel academic într-o încercare de identificare a celor mai bune soluții pentru atingerea obiectivelor de decarbonare stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Astfel Europa trebuie să dubleze ponderea electricităţii produse din surse regenerabile până la finele deceniului pentru a-şi putea atinge ţinta vizând reducerea emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990. Politică europeană este încurajată și de o serie de lucruri legate de comportamentul consumatorilor, care devin tot mai conștienți de impactul asupra mediului înconjurător. În România, decarbonarea sectorului energetic se bazează în mare măsură pe sprijinul oferit de Pactul Verde European prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Potențialul energiei regenerabile pe piața locală poate deveni motorul decarbonării sectorului energetic românesc, atâta timp cât inițiativele publice se sincronizează cu intențiile de business.

În ceea ce privește cota de energie regenerabilă, Comisia Europeană a recomandat României să crească nivelul de ambiție pentru 2030, până la o pondere a energiei din surse regenerabile de cel puțin 34%. Astfel, pentru atingerea nivelului de ambiție cu privire la ponderea energiei din surse regenerabile de 30,7% în anul 2030, România va dezvolta capacități adiționale de SRE de aproximativ 6,9 GW comparativ cu anul 2015.

Potrivit Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 elaborat de autoritățile române, pentru realizarea acestei ținte este necesară asigurarea unei finanțări corespunzătoare din partea UE în sensul asigurării unei adecvanțe corespunzătoare a rețelelor electrice, dar și a flexibilității producerii de E-SRE prin instalarea de capacități de back up pe gaze naturale, capacități de stocare și utilizarea de tehnici inteligente de management a rețelelor electrice. Comisia Europeană a menționat, pe de altă parte, faptul că România va trebui să își propună o reducere mai mare a consumurilor de energie primară și finală până în anul 2030, pentru ca obiectivul de eficiență energetică al Uniunii să fie atins. Prin urmare, România țintește un consum primar de energie de 32,3 Mtep, respectiv un consum final de energie de 25,7 Mtep, obținând astfel economii de energie de 45,1%, raportate la consumul primar aferent anului 2030, respectiv de 40,4% pentru consumul final de energie, comparativ cu scenariul de referință PRIMES 2007

România este una din țările UE cu cel mai mare potențial natural în ceea ce privește sursele de energie regenerabilă. Ținând cont de mixtul energetic echilibrat al României și dezvoltările tehnologice în domeniul surselor de energie regenerabile se justifică examinarea atentă a modalităților de valorificare a potențialului de energie regenerabilă. Mai mult, acest raport vizează evidențierea avantajelor pe care investițiile în acest sector le-ar ar aduce economiei românești în ansamblu.

SMART ENERGY EXPO reprezintă mediul propice prin care companiile, mai mari sau mai mici, îşi pot face promovarea produselor si a serviciilor din domeniul energiei inteligente (Smart Energy) sau conexe, se pot orienta către noi pieţe, îşi pot identifica și găsi noi parteneri de afaceri. Totodată, participanţii și vizitatorii pot afla şi cele mai noi tendinţe din domeniului energetic, derivate și integrate in politicile si standardele cerute la nivelul Uniunii Europeane.

Leave a Reply

Trending

Pune-l la loc de cinste:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on print

Explorează alte dosare